Vitamina D3
Uso Oral
Não
A vitamina D é usada no tratamento e prevenção de deficiência de vitamina
D em casos de hipocalcemia.
A vitamina D age sobre os ossos, rins e intestino regulando o metabolismo do cálcio.
A dosagem indicada é de 1 a 10mg ao dia, sendo 10mg a quantidade equivalente às doses diárias recomendadas para a vitamina D (400UI).
Há um aumento de risco de hipercalcemia se a vitamina D for administrada com diuréticos tiazídicos, cálcio ou fosfato.
O uso da vitamina D deve ser usada com precaução em crianças, que podem ter sensibilidade aumentada para os seus efeitos, bem como pacientes com insufi ciência renal, cálculos, ou doença cardíaca
Reações comuns com o uso da vitamina D, são:
- Secura da boca,
- Cefaleia,
- Polidipsia,
- Poliúria,
- Perda de apetite,
- Náuseas,
- Vômitos,
- Fadiga,
- Sensação de fraqueza,
- Dor muscular,
- Prurido,
- Perda de peso.
A Vitamina D não deve ser administrada a pessoas com hipercalcemia.
Siga as orientações médicas e procure uma Farmácia de Manipulação para manipular o seu produto.
1. Material do fabricante.
2. Shanley R.A. et al. Influence of vitamin D mushroom powder supplementation on
exercise-induced muscle damage in vitamin D insufficient high school athletes.
Journal of Sports Sciences, 2013.
3. Bodh P. et al. Development of vitamin D rich product prepared from mushroom
powder. World Journal of Pharmaceutical and Life Sciences, 2016.
4. Keegan RJ.H. et al. Photobiology of vitamin D in mushrooms and its biovailability in
humans. Dermato-Endocrinology, 2013.
5. Stepien M. et al. Effect of supplementation with vitamin D2-enhanced mushrooms
on vitamin D status in healthy adults. Journal of Nutritional Science, 2012.
6. Fisk C.M. et al. Fortified malted milk drinks containing low-dose ergocalciferol and
cholecalciferol do not differ in their to raise sérum 25-hydroxyvitamin D
concentrations in healthy men and women not exposed to UV-B. The Journal of
Nutrition, 2017.
7. Holick M.F. et al. Vitamin D2 is as effective as vitamin D3 in maintaining circulating
concentrations of 25-hydroxyvitamin D. Endocrine Care, 2008.
8. Biancuzzo R.M. et al. Serum concentrations of 1,25-dihydroxyvitamin D2 and 1,25-
dihydroxyvitamin D3 in response to vitamin D2 ad vitamin D3 supplementation.
Endocrine Care, 2013.
9. Gallo S. et al. The change in plasma 25-hydroxyvitamin D did not differ between
breast-fed infants that received a daily supplement of ergocalciferol or cholecalciferol
for 3 months. The Journal of Nutrition, 2013.
10. Taofiq O. et al. UV-irradiated mushrooms as a source of vitamin D2: a review. Trends
in Food Science and Technology, 2017.
11. Mosaad Y.M. et al. Vitamin D and imune system. Vitamins and Minerals, 2017.
12. Jakobsen et al. Vitamin D in plants: a review of occurrence, analysis, and
biosynthesis. Frontiers in plant science – Plant Physiology, v. 4 (136), 2013.
13. Feeney et al. Mushrooms – Biologically Distinct and Nutritionally Unique: Exploring
a “Third Food Kingdom”. Food and Nutrient Intake, v. 49, n. 6, 2014.
Vitamina D3
Uso Oral
Não
A vitamina D é usada no tratamento e prevenção de deficiência de vitamina
D em casos de hipocalcemia.
A vitamina D age sobre os ossos, rins e intestino regulando o metabolismo do cálcio.
A dosagem indicada é de 1 a 10mg ao dia, sendo 10mg a quantidade equivalente às doses diárias recomendadas para a vitamina D (400UI).
Há um aumento de risco de hipercalcemia se a vitamina D for administrada com diuréticos tiazídicos, cálcio ou fosfato.
O uso da vitamina D deve ser usada com precaução em crianças, que podem ter sensibilidade aumentada para os seus efeitos, bem como pacientes com insufi ciência renal, cálculos, ou doença cardíaca
Reações comuns com o uso da vitamina D, são:
- Secura da boca,
- Cefaleia,
- Polidipsia,
- Poliúria,
- Perda de apetite,
- Náuseas,
- Vômitos,
- Fadiga,
- Sensação de fraqueza,
- Dor muscular,
- Prurido,
- Perda de peso.
A Vitamina D não deve ser administrada a pessoas com hipercalcemia.
Siga as orientações médicas e procure uma Farmácia de Manipulação para manipular o seu produto.
1. Material do fabricante.
2. Shanley R.A. et al. Influence of vitamin D mushroom powder supplementation on
exercise-induced muscle damage in vitamin D insufficient high school athletes.
Journal of Sports Sciences, 2013.
3. Bodh P. et al. Development of vitamin D rich product prepared from mushroom
powder. World Journal of Pharmaceutical and Life Sciences, 2016.
4. Keegan RJ.H. et al. Photobiology of vitamin D in mushrooms and its biovailability in
humans. Dermato-Endocrinology, 2013.
5. Stepien M. et al. Effect of supplementation with vitamin D2-enhanced mushrooms
on vitamin D status in healthy adults. Journal of Nutritional Science, 2012.
6. Fisk C.M. et al. Fortified malted milk drinks containing low-dose ergocalciferol and
cholecalciferol do not differ in their to raise sérum 25-hydroxyvitamin D
concentrations in healthy men and women not exposed to UV-B. The Journal of
Nutrition, 2017.
7. Holick M.F. et al. Vitamin D2 is as effective as vitamin D3 in maintaining circulating
concentrations of 25-hydroxyvitamin D. Endocrine Care, 2008.
8. Biancuzzo R.M. et al. Serum concentrations of 1,25-dihydroxyvitamin D2 and 1,25-
dihydroxyvitamin D3 in response to vitamin D2 ad vitamin D3 supplementation.
Endocrine Care, 2013.
9. Gallo S. et al. The change in plasma 25-hydroxyvitamin D did not differ between
breast-fed infants that received a daily supplement of ergocalciferol or cholecalciferol
for 3 months. The Journal of Nutrition, 2013.
10. Taofiq O. et al. UV-irradiated mushrooms as a source of vitamin D2: a review. Trends
in Food Science and Technology, 2017.
11. Mosaad Y.M. et al. Vitamin D and imune system. Vitamins and Minerals, 2017.
12. Jakobsen et al. Vitamin D in plants: a review of occurrence, analysis, and
biosynthesis. Frontiers in plant science – Plant Physiology, v. 4 (136), 2013.
13. Feeney et al. Mushrooms – Biologically Distinct and Nutritionally Unique: Exploring
a “Third Food Kingdom”. Food and Nutrient Intake, v. 49, n. 6, 2014.