Princípios ativos

Vitamina D3

Administração:

Uso Oral

Controlado:

Não

Indicação

A vitamina D é usada no tratamento e prevenção de deficiência de vitamina
D em casos de hipocalcemia.

A vitamina D age sobre os ossos, rins e intestino regulando o metabolismo do cálcio.

Posologia

A dosagem indicada é de 1 a 10mg ao dia, sendo 10mg a quantidade equivalente às doses diárias recomendadas para a vitamina D (400UI).

Interações medicamentosas

Há um aumento de risco de hipercalcemia se a vitamina D for administrada com diuréticos tiazídicos, cálcio ou fosfato.

Restrições

O uso da vitamina D deve ser usada com precaução em crianças, que podem ter sensibilidade aumentada para os seus efeitos, bem como pacientes com insufi ciência renal, cálculos, ou doença cardíaca

Reações Adversas

Reações comuns com o uso da vitamina D, são:
- Secura da boca,
- Cefaleia,
- Polidipsia,
- Poliúria,
- Perda de apetite,
- Náuseas,
- Vômitos,
- Fadiga,
- Sensação de fraqueza,
- Dor muscular,
- Prurido,
- Perda de peso.

Contraindicação

A Vitamina D não deve ser administrada a pessoas com hipercalcemia.

Observações

Siga as orientações médicas e procure uma Farmácia de Manipulação para manipular o seu produto.

Bibliografia

1. Material do fabricante.
2. Shanley R.A. et al. Influence of vitamin D mushroom powder supplementation on
exercise-induced muscle damage in vitamin D insufficient high school athletes.
Journal of Sports Sciences, 2013.
3. Bodh P. et al. Development of vitamin D rich product prepared from mushroom
powder. World Journal of Pharmaceutical and Life Sciences, 2016.
4. Keegan RJ.H. et al. Photobiology of vitamin D in mushrooms and its biovailability in
humans. Dermato-Endocrinology, 2013.
5. Stepien M. et al. Effect of supplementation with vitamin D2-enhanced mushrooms
on vitamin D status in healthy adults. Journal of Nutritional Science, 2012.
6. Fisk C.M. et al. Fortified malted milk drinks containing low-dose ergocalciferol and
cholecalciferol do not differ in their to raise sérum 25-hydroxyvitamin D
concentrations in healthy men and women not exposed to UV-B. The Journal of
Nutrition, 2017.
7. Holick M.F. et al. Vitamin D2 is as effective as vitamin D3 in maintaining circulating
concentrations of 25-hydroxyvitamin D. Endocrine Care, 2008.
8. Biancuzzo R.M. et al. Serum concentrations of 1,25-dihydroxyvitamin D2 and 1,25-
dihydroxyvitamin D3 in response to vitamin D2 ad vitamin D3 supplementation.
Endocrine Care, 2013.
9. Gallo S. et al. The change in plasma 25-hydroxyvitamin D did not differ between
breast-fed infants that received a daily supplement of ergocalciferol or cholecalciferol
for 3 months. The Journal of Nutrition, 2013.
10. Taofiq O. et al. UV-irradiated mushrooms as a source of vitamin D2: a review. Trends
in Food Science and Technology, 2017.
11. Mosaad Y.M. et al. Vitamin D and imune system. Vitamins and Minerals, 2017.
12. Jakobsen et al. Vitamin D in plants: a review of occurrence, analysis, and
biosynthesis. Frontiers in plant science – Plant Physiology, v. 4 (136), 2013.
13. Feeney et al. Mushrooms – Biologically Distinct and Nutritionally Unique: Exploring
a “Third Food Kingdom”. Food and Nutrient Intake, v. 49, n. 6, 2014.

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Vitamina D3

Administração:

Uso Oral

Controlado:

Não

Indicação

A vitamina D é usada no tratamento e prevenção de deficiência de vitamina
D em casos de hipocalcemia.

A vitamina D age sobre os ossos, rins e intestino regulando o metabolismo do cálcio.

Posologia

A dosagem indicada é de 1 a 10mg ao dia, sendo 10mg a quantidade equivalente às doses diárias recomendadas para a vitamina D (400UI).

Interações medicamentosas

Há um aumento de risco de hipercalcemia se a vitamina D for administrada com diuréticos tiazídicos, cálcio ou fosfato.

Restrições

O uso da vitamina D deve ser usada com precaução em crianças, que podem ter sensibilidade aumentada para os seus efeitos, bem como pacientes com insufi ciência renal, cálculos, ou doença cardíaca

Reações Adversas

Reações comuns com o uso da vitamina D, são:
- Secura da boca,
- Cefaleia,
- Polidipsia,
- Poliúria,
- Perda de apetite,
- Náuseas,
- Vômitos,
- Fadiga,
- Sensação de fraqueza,
- Dor muscular,
- Prurido,
- Perda de peso.

Contraindicação

A Vitamina D não deve ser administrada a pessoas com hipercalcemia.

Observações

Siga as orientações médicas e procure uma Farmácia de Manipulação para manipular o seu produto.

Bibliografia

1. Material do fabricante.
2. Shanley R.A. et al. Influence of vitamin D mushroom powder supplementation on
exercise-induced muscle damage in vitamin D insufficient high school athletes.
Journal of Sports Sciences, 2013.
3. Bodh P. et al. Development of vitamin D rich product prepared from mushroom
powder. World Journal of Pharmaceutical and Life Sciences, 2016.
4. Keegan RJ.H. et al. Photobiology of vitamin D in mushrooms and its biovailability in
humans. Dermato-Endocrinology, 2013.
5. Stepien M. et al. Effect of supplementation with vitamin D2-enhanced mushrooms
on vitamin D status in healthy adults. Journal of Nutritional Science, 2012.
6. Fisk C.M. et al. Fortified malted milk drinks containing low-dose ergocalciferol and
cholecalciferol do not differ in their to raise sérum 25-hydroxyvitamin D
concentrations in healthy men and women not exposed to UV-B. The Journal of
Nutrition, 2017.
7. Holick M.F. et al. Vitamin D2 is as effective as vitamin D3 in maintaining circulating
concentrations of 25-hydroxyvitamin D. Endocrine Care, 2008.
8. Biancuzzo R.M. et al. Serum concentrations of 1,25-dihydroxyvitamin D2 and 1,25-
dihydroxyvitamin D3 in response to vitamin D2 ad vitamin D3 supplementation.
Endocrine Care, 2013.
9. Gallo S. et al. The change in plasma 25-hydroxyvitamin D did not differ between
breast-fed infants that received a daily supplement of ergocalciferol or cholecalciferol
for 3 months. The Journal of Nutrition, 2013.
10. Taofiq O. et al. UV-irradiated mushrooms as a source of vitamin D2: a review. Trends
in Food Science and Technology, 2017.
11. Mosaad Y.M. et al. Vitamin D and imune system. Vitamins and Minerals, 2017.
12. Jakobsen et al. Vitamin D in plants: a review of occurrence, analysis, and
biosynthesis. Frontiers in plant science – Plant Physiology, v. 4 (136), 2013.
13. Feeney et al. Mushrooms – Biologically Distinct and Nutritionally Unique: Exploring
a “Third Food Kingdom”. Food and Nutrient Intake, v. 49, n. 6, 2014.

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